Mindful Yoga  

Jaarcursus

Mindfulness betekent aandachtig aanwezig zijn in het hier en nu van moment tot moment. Je bent je bewust van je lichaam en de adem die er doorheen stroomt. En je kan toekijken op de wervelingen in je geest. Wellicht herken je dit wanneer je gericht bent op een topprestatie bv tijdens het sporten. Of wanneer je een totaal nieuwe ervaring ondergaat. In de hectiek van de dag raken we dikwijls het moment een beetje kwijt. We zijn meer gericht op wat er allemaal moet gebeuren of juist wat er gebeurt is en aan het oplossen.

In deze jaarcursus worden mindfulness oefeningen, ontwikkeld en naar het westen gebracht door Jon Kabat- Zinn, aangevuld met het beoefenen van milde en toegankelijke yogahoudingen. Omdat dit op een rustige en zachte manier gebeurt neemt het lichaamsbewustzijn toe en gaat de aandacht en concentratie naar binnen. Zo leer je de aandacht te verplaatsen van het denken (het hoofd) naar het zijn (het lichaam) en weer te voelen wat je in het moment nodig hebt.

De cursus geeft inzicht in hoeveel we in de automatische piloot leven en hoe gewoontes en patronen een groot stuk van ons leven invullen en zelfs bepalen. Het gaat er niet om dat we deze gewoontes gaan veranderen maar dat we inzien dat we deze zelf in stand houden. En vooral dat we een keuze hebben om er niet langer in mee te gaan waardoor ze minder invloed op ons hebben en soms geheel worden los gelaten.

Het dagelijks leven vergt veel van ons, we krijgen de hele dag informatie door die we moeten omzetten en verwerken. Dikwijls doen we dit niet heel bewust en lukt dit maar gedeeltelijk. Zo reageren we ook vaak onbewust vanuit onze emoties zonder er bij stil te staan wat ons drijft. Door regelmatig te oefenen en steeds opnieuw - zonder oordeel- contact te maken met wat er nu gaande is wordt aandachtig aanwezig zijn een natuurlijke staat van zijn.

Middels een handout en ingesproken oefeningen krijg je telkens wat opdrachten mee. Zo kun je de stof eigen maken en mindfulness toepassen in je dagelijks bestaan. De lessen zijn ongeveer 1x per maand. Zie datums nieuwe seizoen onderaan!Aanverwant aan mindfulness is Heartfulness. Het een opent de geest het ander het hart. Zondag 8 september is er wederom een Heartful les; zachte lichaamsoefeningen, ademruimte, klank en meditatie komen samen. Een verdiepend en hartverwarmend samenzijn. 10.00u tot 11.30u kosten €20  

Misschien is  Hatha Yoga ook iets voor u?  Lees hier.

Top     Startpagina     Nieuws & Blogs     Rooster    Aanmelden