Dit wordt ook wel klassieke yoga genoemd daar het een van de oudste vormen van yoga is. Het bestaat uit lichaamshoudingen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen; en momenten van innerlijke rust. 

De les wordt opgebouwd vanuit de chakraleer. Dit zijn energiewielen die de energiedoorstroming regelen. Ze houden verband met verschillende kwaliteiten van ons mens-zijn, zoals standvastigheid, doorzettingsvermogen, de mogelijkheid tot liefhebben; en je kunnen en durven uiten. 

Als eerste wordt er aandacht besteed aan het losmaken van het lichaam. Stap voor stap wordt er naar de houding toe gewerkt. Asana betekent letterlijk zithouding. Het is een pose waar je langere tijd roerloos met zo min mogelijk inspanning in blijft en zo jezelf als een geheel leert ervaren.

Ook al kunnen dit soms krachtige houdingen zijn en ons fysiek sterker en soepeler maken, dit is beslist niet het doel van de houding. Het gaat om het voelen en ervaren van het lichaam als een geheel; Yoga is immers de intensiteit van verbondenheid.

Praktisch gezien betekent het dat we ons gewaar worden van hoe het lichaam aan voelt, zowel tijdens als na de houding. In een open aandacht worden we bewust van de ademstroom en van de mentale bewegingen.
Yoga nodigt uit om waar te nemen zonder te oordelen. Een innerlijke, berustende houding die ervoor kan zorgen dat alles in jou verstilt.

Mijn lessen kenmerken zich als een doorgaande beweging. Ik vind het fijn om van de een naar de andere houding door te stromen of combinatie- series te maken terwijl er toch genoeg ruimte is om in contact te zijn met wat er nu is. Ook besteed ik veel aandacht aan de verbinding met de ademstroom middels pranayama-ademoefeningen. 

In de eindontspanning kan het lichaam alle gemaakte bewegingen als het ware verwerken en kan het mentale verzinken in de yoga nidra slaap. Dit betekent bewuste ontspanning waarin het mogelijk is om de uitwerkingen op zowel fysiek als geestelijk niveau gewaar te worden.

Kijk ook bij Mindful yoga

Wilt u direct reserveren voor een ontspannende Yoga les of massage? 

Klik hier en reserveer datum en tijd.

Top     Startpagina     Nieuws & Blogs     Rooster    Aanmelden