Wat is Yoga?

Yoga betekent letterlijk verbinden, samenbrengen, verenigen.  

Door Yoga verbinden we ons met wat we wezenlijk zijn. Deze levenswetenschap is duizenden jaren geleden ontstaan in de Indus vallei in het Noorden van India. Het is een proces van bewustwording waardoor er een betere relatie ontstaat met jezelf.Yoga is alles wat het contact met het lichaam verbetert. Het lichaam is het werkterrein waarin alles ervaarbaar is. Alles wat we hebben meegemaakt ligt hierin opgeslagen. 

Door de Yoga leren we weer voelen en open te staan voor wat er werkelijk is en zo kunnen we het overbodige laten gaan, en ons losmaken van onnodige ballast. Yoga kan gezien worden als een levenswijze dat uit verschillende disciplines bestaat. Zo worden we ons eerst bewust van hoe we in het leven staan. Hoe gaan we om met dagelijkse gebeurtenissen, met onszelf en met anderen. Het leven zit vol tegenstrijdigheden en ook de mens zelf wordt heen en weer geslingerd door polariteiten.                                    

In de Hatha Yoga, dat fysieke actie betekent vinden we door het doen van lichaamshoudingen het evenwicht tussen 'Ha' (de zon), mannelijke, actieve energie en 'Tha' (de maan), vrouwelijke, passieve energie. Yoga biedt ons praktische mogelijkheden om tot ontspanning te komen. Op mentaal gebied door standpunten, meningen en gedragspatronen los te laten. Op emotioneel gebied door gevoeliger te worden, daar minder bang voor te zijn en meer in relatie met onze eigen gevoelens te leven. Op fysiek gebied door minder spanning en meer fysiek bewustzijn.

Hatha yoga is een vorm die voor iedereen toegankelijk kan zijn!

 

 

 

Top     Startpagina     Nieuws & Blogs     Rooster    Aanmelden